Psikolog Dr. Esra Güven

Dr.Esra Güven

Özgeçmiş

Temel Bilgiler

Ad Soyad : Esra Güven<

Unvan : Psikolog Doktor

  1. Eğitim Durumu 
DereceÜniversiteFakülte/EnstitüAlanYıl
Lisans Ankara ÜniversitesiDil ve Tarih Coğrafya FakültesiPsikoloji2010
Yüksek Lisans Ankara ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüUygulamalı (Klinik) Psikoloji2013
Doktora Ankara ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüKlinik Psikoloji2018

Diğer mesleki eğitimler

Şubat 2011 Aile ve Evlilik Terapisi 1.Modül (40 saat), İstanbul Prof. Dr. Hürol FIŞILOĞLU, ODTU-SEM

Temmuz 2011 Aile ve Evlilik Terapisi 2.Modül (40 saat), İstanbul

Prof. Dr. Hürol FIŞILOĞLU, ODTU-SEM

Eylül 2011- Bilişsel Davranışçı Terapi

Şubat 2012 Doç. Dr. Banu YILMAZ, Ankara Üniversitesi Yüksek Lisans Programı

Şubat 2012- Bilişsel Davranışçı Terapi Süpervizyonu

Haziran 2012 Doç. Dr. Banu YILMAZ, Ankara Üniversitesi Yüksek Lisans Programı

Kasım 2013- Şema Terapi 7 Modül

Mayıs 2014 Prof. Dr. Gonca SOYGÜT PEKAK, International Society of Schema Therapy

Şubat 2014- Grup Terapileri

Haziran 2014 Prof. Dr. Nesrin HİSLİ ŞAHİN, Ankara Üniversitesi Doktora Programı

Eylül 2014- Grup Terapileri Süpervizyonu

Şubat 2015 Prof. Dr. Nesrin HİSLİ ŞAHİN, Ankara Üniversitesi Doktora Programı

Şubat 2014- Bilişsel Davranışçı Terapi

Haziran 2014 Doç. Dr. Banu YILMAZ, Ankara Üniversitesi Doktora Programı

Eylül 2014- Bilişsel Davranışçı Terapi Süpervizyonu

Şubat 2015 Doç. Dr. Banu YILMAZ, Ankara Üniversitesi Doktora Programı

Eylül 2014- Gestalt Terapileri

Haziran 2015 Prof. Dr. Nilhan SEZGİN, Ankara Üniversitesi Doktora Programı

  1. Çalışma Geçmişi 

Araştırma Görevliliği : 2014- 2018 (ÖYP Çukurova Üniversitesi- Görevlendirme Ankara Üniversitesi)

Doktor Öğretim Üyeliği : 2018- 2021 (Başkent Üniversitesi)

Barış Danışmanlık Merkezi (Psikolog Doktor) : 2021 Eylül- Devam ediyor

  1. Verilen Dersler 

Lisans Dersleri: 

PSK100 Psikolojiye Giriş 

PSK105 Eleştirel Düşünme 

PSK241 Gelişim Psikolojisi I 

PSK242 Gelişim Psikolojisi II 

PSK304 Etik İlkeler 

PSK373 Psikopatoloji I

PSK374 Psikopatoloji II 

PSK415 Bağımsız Çalışma 

PSK452 Çocuk Psikopatolojileri

PSK453 Gelişimsel Psikopatoloji 

PSK481 Psikoterapi Yaklaşımları

PSK482 Görüşme Teknikleri 

Lisansüstü Dersleri 

PSK564 Bilişsel Süreçler ve Psikopatoloji 

PSK592 Psikoterapi Süpervizyonu I 

PSK593 Psikoterapi Süpervizyonu II 

SH558 Travma Müdahaleleri (Sosyal Hizmetler yl programı) 

  1. Yayınlar

5.1. Ulusal ve Uluslararası İndeksli Makaleler (SSCI, SCI, AHC)

Güven E, Erden G. (2017). Duygu sosyalleştirmenin çocuklarda gözlenen davranış sorunlarına katkısı. Türk Psikoloji Dergisi, 32(79):18-32. [SSCI]

Güven E, Bilim Baykam G. (2018).  An ıntegratıve model proposal about underlyıng mechanısms ınvolved ın dısturbıng dream themes: defense styles, dysfunctional attitudes, interpersonal styles and dream themes. Dreaming, 28(3):261277. [SSCI]

Güven E, Gökçe G. (2018).  Etkililik çalışmaları ne kadar etkili: Bilişsel davranışçı terapi bağlamında bir değerlendirme. Türk Psikiyatri Dergisi, 29(1):54-66. [SSCI]

Güven E, Erden G. (2013). Duygu sosyalleştirme bağlamında bir derleme.  Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi,; 20(2):119-130.  [PsychINFO]

Güven E, Erden G. (2015). Çocuğun algıladığı evlilik çatışması ve davranış sorunları. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, (32):3354. [PsychINFO]

Güven E, Erden G. (2015). Rüyaların Dili Psikolojide Rüya Çalışmaları. Türk Psikoloji Yazıları, 18(36):15-27. [PsychINFO]

5.2. Diğer Uluslararası Makaleler (Hakemli Dergiler)

5.3. Diğer Ulusal Makaleler (Hakemli Dergiler)

Güven E. (2018) Zihnin ve bilincin spor yapma biçimi: Rüyalar. Pivolka, 8(27):2-3.

5.4. Ulusal ve Uluslararası Kitaplar 

5.5. Ulusal ve Uluslararası ve Kitap Bölümleri ,

Erden, G. ve Güven, E. (2020). Zihinsel değerlendirme. M, Eskin, Ç, Dereboy ve N, Karancı (Ed.), Klinik psikoloji: Bilim ve uygulama, içinde. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları.

Güven, E. (2021). Öz düzenleyici öğrenme ve metabilişsel eğitim uygulamaları. F, Toros ve Ş, Torun (Ed.), Özgül Öğrenme Bozukluğu, içinde. Ankara: Akademisyen Yayınevi.

Güven, E. ve Aydemir Sevük, D. (Baskıda). Psikopatoloji perspektifinden biyolojik ve toplumsal cinsiyet. Z, Yeniçeri Kökdemir (Ed.), Hücreden Topluma Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet Rolleri, içinde. 

Güven, E. (Baskıda). Çocuklarda yas ve yas uygulamaları. E, Keser (Ed.), Kayıp ve Yas Psikolojisi, içinde. Ankara: Nobel Yayınevi

  1. Bildiriler

6.1. Uluslararası Bildiriler

Danışman, I.G., Yılmaz, B., Gökçe, G. ve Güven, E. (2017). Facilitating posttraumatic growth in humanitarian workers: Preliminary findings of an effectiveness study (Sözlü). 15th European Congress of Psychology, Amsterdam.

Yılmaz, B., Danışman, I.G., Güven, E. ve Gökçe, G. (2017). Traumatic exposure and secondary traumatic stress in humanitarian workers: The mediating role of burnout (Sözlü). 15th European Congress of Psychology, Amsterdam.

Gökçe G. ve Güven E. (2019). How effective are efficiency studies?:An Evaluation in the context of cognitive behavioral therapies (Poster). XVI European Congress of Psychology, Moskova.  

Pekel Uludağlı, N. ve Güven, E. (2019). The role of the father involvement in child development: The relationships with maternal, paternal, and child characteristics. (Sözlü) 19th European Conference on Developmental Psychology, Atina, Greece

Erden, G. ve Güven E. (2020). A systemic model proposal in the context of emotion dysregulation among children (Sözlü). International Association for Child and Adolescent Psychiatry and Allied Professions (IACAPAP) World Virtual Congress, Singapur.

Unal, C. ve Güven E. (2021).  The Development and Psychometric Properties of Online Social Support Scale (Sözlü). International Congress of Psychology (ICP), Prag, Çek Cumhuriyeti.

Unal, C. ve Güven E. (2021).  The Role of Social Media in Explaining Social Anxiety Symptoms (Sözlü). International Congress of Psychology (ICP), Prag, Çek Cumhuriyeti.

6.2. Ulusal Bildiriler

Güven E, Bilim G. (2018). Rüya temalarını yordayan eklektik bir model önerisi (Sözlü). 20. Ulusal Psikoloji Kongresi, Ankara.

Dilmen, S. ve Güven, E. (2019). Sınav kaygısı ve belirsizliğe tahammülsüzlük: Eğitim sistemindeki düzenlemelerin düzenleyici rolü (Poster). 9. Işık Savaşır Klinik Sempozyumu, Kıbrıs. 

Canıtez, C.ve Güven E. (2019). Sosyal medya tutumları ve romantik kıskançlık: Benlik saygısının düzenleyici rolü (Poster). 9. Işık Savaşır Klinik Sempozyumu, Kıbrıs.

  1. Diğer Akademik Faaliyetler

7.1. Tez Danışmanlığı

Cengiz Yavuz, E. (2019) Duygusal güvenlik ve aile iletişim kalıpları ile genel psikopatoloji düzeyi arasındaki ilişki: Prefrontal işlevlerin aracı rolü. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara. 

Erkan, E. (2019) Bağımlı kişilik özellikleri ile ebeveyn duygusal erişilebilirliği ve helikopter ebeveyn tutumu ilişkisinde kişilerarası ilişki boyutlarının aracı rolü. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara. 

Kavalcı, G. (2019) Ebeveyn çatışması ve depresyon belirti düzeyi arasındaki ilişkide şemaları besleyen ve sosyal destek algısını zayıflatan bir mekanizma olarak aile birliği. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara. 

Unutmaz, R. (2019) Bağlanma ve kişilik özellikleri ile ayrışma ve bütünleşme arasındaki ilişkide stresin aracı rolü. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara. 

Ünal, Ç. (2019) Çevrimiçi sosyal destek ve gelişmeleri kaçırma korkusu ile sosyal anksiyete bozukluğu belirti düzeyi arasındaki ilişkinin açıklanmasında sosyal medya bağımlılığı ve sosyal medya yorgunluğunun aracı rolü. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara.

Bakçepınar, E. (2019)  Romantik İlişki Ve Partner Temalı Obsesyon Ve Kompulsiyonların Şema Alanları Açısından İncelenmesi, (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara.

Akman, A. (2020). Maneviyat Düzeylerine Göre Stres, Bilgece Farkındalık Ve Ayrışma-Bütünleşme Farklılıkları, (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara.

Çiftçi, E. (2020) Erken Dönem Uyum Bozucu Şemalar İle Aldatma Eğilimi Arasındaki İlişkide İlişki Doyumunun Ve Bağlanımının Rolü: Aracı Ve Durumsal Aracı Model Önerileri, (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara.

Boyacı, B.G. (2020) Bireylerin hayvanlarına ve ebeveynlerine bağlanma düzeylerine göre bilişsel üçlü algısı, (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara.

Dinç, S.B. (2020) Narsistik kişilik örüntülerinden sosyal medya bağımlılığına giden yol: Duygu düzenleme güçlükleri ve bilişsel çarpıtmaların aracı rolü, (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara.

Okay, B. (2020) Erken dönem uyum bozucu şemalar ve tükenmişlik arasındaki ilişkide mükemmeliyetçilik ve algılanan iş yeri sosyal desteğinin aracı rolü, (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara.

Balcı, E.S. (2021) the predıctıve role of ınsecure attachment styles on relatıonshıp centered and partner focused obsessıve compulsıve symptoms: the medıator role of relatıonshıp satısfactıon and ıntentıon of ınfıdelıty, (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara.

Eminoğlu, C. (2021) Erken çocuklukta duygu düzenleme becerilerinin aile sistemleri açısından incelenmesi: ebeveyn istismar farkındalığı, evlilik uyumu, kardeş ilişkileri ve genel aile uyumu (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara.

Eliz, S. (2021) The predictive role of circumcision age on sexual experiences of men: the mediator role of self related concepts, (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara.

Ergür, E.G. (2021) Depresyon ve erteleme eğilimlerine göre akademik erteleme yordayıcıları; zaman algısı ve bilişsel çarpıtmalar, (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara.

Börklü, A. (2021), Genç yetişkinlerde covid-19 dönemindeki sosyal izolasyon sebebiyle algılanan sosyal destekteki düşüşün siber mağduriyetle başa çıkma becerisi üzerindeki etkisi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara.

Gürdal, A.S. (2021), İstismar farkındalığı bağlamında nitel bir inceleme, (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara.

Aydemir, B. (2021), Bireylerin aleksitimi düzeyleri ile duygusal yeme arasındaki ilişkide öz şefkatin düzenleyici rolü (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara.

7.2. Dergi Hakemliği

2018-2021: Pivolka

2020: Nesne  

2020: Fe (Feminist Eleştiri) Dergi 

2020: Yeni Sempozyum Dergisi 

7.3. Proje Hakemliği

7.4. Araştırma Projeleri 

  • Marie Curie Psikoloji ve Moleküler Biyoloji Bilim Okulu 2019, Tubitak 4004 – Başkent Üniversitesi 
    • Görev: Eğitim sorumlusu
  • Konu:  Gökkuşağı Nasıl Çizilir?_Renklerin oluşumu ve renk algısı
  • Hedef Kitle:  Ortaokul çağı kız çocukları
  • Konu: Türkiye’nin İltica Sisteminin Kuvvetlendirilmesi Projesi 2020, UNHCR-AB (Uzman)
  • Görev: Uzman/ İçerik oluşturma
  • Konu: (1) Uluslararası Koruma Ve Geçici Koruma Kapsamındaki Kadınlar Ve Çocuklar İçin Yaşam Rehberi/ Türkiye’de eğitim sistemi ve eğitim sistemine erişim, (2) Yetişkinliğe Geçiş Sürecindeki Refakatsiz Çocuklara Yönelik Kurum Bakımı Sonrası Yaşam Rehberi/ Türkiye’de eğitim hak ve olanakları
  • Hedef Kitle: (1) Uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamındaki kadın ve çocuklar, (2) Yetişkinliğe geçiş sürecindeki refakatsiz TC vatandaşı olmayan çocuklar
  • Türkiye’de Çocuk Ticareti ve/veya Emek Sömürüsü Amacıyla İnsan Ticareti Konusunda Farkındalık Yaratma Projesi 2021-2022, Avrupa Birliği/Avrupa Konseyi ile Hatay/Arsuz Belediyesi ve ECPAT derneği konsorsiyumu 
  • Görev: Eğitimci
  • Konu: Çocuk İhmal ve İstismarının Psikolojik Boyutu ve Çocuğa Yaklaşım
  • Hedef Kitle: Belediye personeli, öğretmen, kolluk kuvvetleri, genel popülasyon
  • İkincil Travma Eğitimi 2021-2022, TC Adalet Bakanlığı Eğitim Daire Başkanlığı
  • Görev: Uzman (Eğitim el kitabı ve materyallerinin oluşturulması) ve Eğitimci
  • Konu: Bilişsel Yeniden Yapılandırma ve Başa Çıkma
  • Hedef Kitle: Adalet Bakanlığı Eğitim Daire Başkanlığı Personeli

7.5. Mesleki Dernek Üyeliği

Türk Psikologlar Derneği (Üye ve Eğitici)

7.6. Diğer Çalışmalar (Sosyal Sorumluluk Çalışmaları, Seminer, Tv-Radyo Programları vb.)

Saha Çalışmaları:

Ekim – Kasım 2016/  Sığınmacı ve Göçmenlerle Çalışan Yardım Çalışanlarına Yönelik Psikoeğitim ve Yaşantısal Grup Çalışmaları, Ankara.

Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, Kolaylaştırıcı

Temmuz 2014/  Soma Maden Faciasının Ardından Gerçekleştirilen Psikososyal Destek Çalışmaları, Soma, Manisa.

Türk Psikologlar Derneği, Klinik Psikolog

Aralık 2020/  İzmir Depremi Sonrası Gerçekleştirilen Psikososyal Destek Çalışmaları, İzmir-Ankara.

Türk Psikologlar Derneği, Klinik Psikolog

Şubat 2020/  Odak Grup Çalışmaları, İstanbul, Ankara, Urfa.

Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) 2020, MEB-AB (Uzman)

Panel ve Seminerler: 

6 Nisan 2018/ Başkent Üniversitesi 42’ Seminer Dizisi- Rüyalarda Buluşuruz

30 Mayıs 2018/ Özel Ayşe Abla Okulları -Ah Bu Başımızın Belası Sınavlar!

7 Ekim 2018/ Başkent Üniversitesi 42’ Seminer Dizisi- Duygular da Sosyalleşir

10 Ekim 2018/ Özel Ayşe Abla Okulları – Anlamak ve Anlaşmak İşte Bütün Mesele Bu!

15 Ekim 2019/ Özel Ayşe Abla Okulları – Eyvah Sınavımız Var! (Velilere yönelik sınav kaygısı semineri)

22 Ekim 2019/ Bilkent Psikoloji Günleri– Rüyaların Dili

13 Aralık 2019/ Kişilerarası Nörobiyoloji Perspektifinden Psikoterapi Paneli- Sistem Yaklaşımı ve Kişilerarası Nörobiyoloji Etkileşimi

10 Ocak 2020/ Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Çocuk İstismarı ve Mücadele Paneli- İncinmiş Çocukla İletişim

15 Şubat 2020/ ODTÜ Psikoloji Günleri– Aile Sisteminde Çocuk (Seminer)

24 Nisan 2021/ AÇEV & İlgili Babalar Ankara Oluşumu– Ekrana Kilitlenen Çocuklar İçin Ne Yapabiliriz?

30 Nisan 2020/ STM– Zor Dönemlerde Çocuklara Nasıl Destek Oluruz?

4 Mayıs 2020/ Uludağ Üniversitesi Psikoloji Günleri– Boşanma ve Çocuk” (Seminer)

14 Mayıs 2020/ Bursa Eğitim Yönetimi Platformu– COVID-19 salgını sürecinin öğrenciler üzerindeki psikolojik etkileri ve salgın sonrasına yönelik yönetsel tavsiyeler

23 Ekim 2020/ Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı– Kadın Liderlerle COVID’le Mücadele 

5 Aralık 2020/ Başkent Üniversitesi Psikoloji Topluluğu Etkinlikleri-  Sahne Önünde ve Arkasında Var Olmak

23 Aralık 2020/ Bursa Eğitim Yönetimi Platformu- Covid-19 Salgını Sürecinde Merkezi Sınavlara Hazırlanan Öğrencilere Yönelik Gerçekleştirilecek Psikolojik Destek Konusunda Öğretmen ve Yöneticilere Düşen Roller: Eğitsel ve Yönetsel Tavsiyeler

25 Ocak 2021/ T.C İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Avrupa Birliği Türkiye’nin İltica Sisteminin Kuvvetlendirilmesi Projesi Çalıştayı- Bazı Avrupa Ülkelerinde Refakatsiz Yabancı Çocuklar için Yetişkinliğe Geçiş Uygulamaları

28 Ocak 2021/ Altındağ Belediyesi– Pandemi Döneminde Çocukla İletişim ve Kaygı Yönetimi (Seminer)

9 Mart 2021/ Altındağ Belediyesi- Pandemi Dönemi Yaşanan Zorluklar 

10 Mart 2021/ Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi Psikoloji Bölümleri Webinar Serisi- Dışarısı Tehlikeli Peki Ya İçerisi? (Yrd. Doç. Dr Dilek Çelik ile birlikte)

27 Ekim 2021/ Özel Ayşe Abla Okulları -Ah Bu Başımızın Belası Sınavlar!

27 Ekim 2021/ Özel Ayşe Abla Okulları – Eyvah Sınavımız Var! (Velilere yönelik sınav kaygısı semineri)

13 Ocak 2022/ ODTÜ Psikoloji Topluluğu Etkinliği- Rüyalarda Buluşuruz (Seminer)

TV- Radyo Programları

Mayıs 2018/ Kanal B Güne Bakış– Türkiye’nin Ruh Hali

Haziran 2018/ / Kanal B Güne Bakış- Çocuk Kaçırılmaları ve İstismar

Haziran 2018/ / Kanal B Günce– İstismar Failleri ve Saldırganlık

Haziran 2018/ Kanal B Eğitime Yolculuk– Sınav Kaygısı

Ağustos 2018/ Kanal B Sağlıklı ve Formda Sohbetler– Korkular

3 Aralık 2018/ TRT Radyo 1 Hayat Okulu– Kişisel Gelişim Eğitimleri Nedir Ne Değildir

14 Aralık 2018/ Kanal B Güne Bakış- Z Kuşağı

12 Ocak 2020/ Kanal B Eğitime Yolculuk- Öğretmen Öğrenci İlişkileri

24 Ocak 2020/ Kanal B Güne Bakış- Siber Zorbalık

25 Mart 2020/ Kanal B Güne Bakış- COVID 19 ve Toplum Sağlığı

1 Nisan 2020/ Kanal B Güncel- Covid 19 Psikolojisi

22 Mayıs 2020/ Kanal B Güne Bakış- COVID 19 ve Stres

26 Haziran 2020/ Kanal B Güne Bakış- YKS Öğrencilerine Öneriler

20 Kasım 2020/ Kanal B Güne Bakış- COVID 19 Dönemi Yeni Kısıtlamalara Uyum

27 Kasım 2020/ Kanal B Güne Bakış- COVID 19 ve Yalnızlaşma

20 Aralık 2020/ PervinKaplan.Com– Kayıp Kuşak Etiketi ve Uzaktan Eğitim

3 Temmuz 2021 TRT Radyo 1 – COVID 19 Kısıtlamaları Sonrası Hayata Dönüş